Prirodan, efikasan i potpuno neškodljiv način lečenja

akupunktura – akupunkturne tačke – akupresura

Šta je akupunktura?


kineska akupunktura - akupunktura beograd - Ordinacija Akupraksa - akupresura - akupunktura iskustva - akupunktura forum - alternativna medicina - zdravlje - mrsavljenje - tretmani

Kineska akupunktura je drevna metoda lečenja čiji je cilj prirodno očuvanje zdravlja i ublažavanje bolesti putem stimulacije veoma specifičnih anatomskih tačaka, poznatih kao akupunkturne tačke, koje se nalaze po celom čovekovom telu. Ove tačke obično leže duž meridijana, ili energetskih kanala, koji teku kroz površinu i duž tela. Veruje se da bolesti i sam bol nastaju kada se ovi kanali blokiraju i da se te blokade mogu ukloniti stimulacijom akupunkturnih tačaka. U modernoj akupunkturi, ova stimulacija se postiže površnim stavljanjem sterilnih, super tankih igala u ove tačke. To se može učiniti sa ili bez dodavanja nežnih manipulacija, toplote ili struje kako bi se dodatno stimulisale tačke i razbile prepreke.

Iako se možda čini da je akupunktura tajanstvena, to je vremenski testirana terapija koja je prvi put razvijena u Kini pre više hiljada godina i koja je i danas glavna metoda zdravstvene zaštite u mnogim drugim delovima sveta. To je jedan od najprimenjivanijih i najpoznatijih oblika komplementarne (alternativne) medicine, a sprovedena su mnoga istraživanja koja pokazuju sigurnost i efikasnost akupunkture.

Kako deluje akupunktura?

Prema klasičnoj teoriji, akupunktura deluje uklanjanjem prepreka u energetskim kanalima ili meridijanima u telu. Kao reke energije, ovi meridijani teku ustaljenim putevima kako bi navodnjavali i negovali telesne organe i tkiva. Prepreka u kretanju ovih reka je poput brane koja zaustavlja prirodni tok energije, uzrokujući neravnotežu koja se manifestuje kao bolest i bol. Stavljanjem igala i stimulacijom akupunkturnih tačaka, akupunkturolog uklanja ove brane i vraća prirodnu ravnotežu i gladak protok energije po telu. Za razliku od klasične teorije, savremena nauka predlaže da se akupunkturnim tačkama stimuliše nervni sistem da oslobađa biohemjske molekule, poput endorfina, ćelija imunološkog sistema i neurotransmitera, u mišićima, kičmenoj moždini i mozgu. Osim što ubijaju bol, ove molekule mogu uticati na unutrašnji sistem regulacije tela i uticati na nevoljne telesne funkcije, kao što su protok krvi, imune reakcije, telesna temperatura i varenje.

Najbolje objašnjenje za delovanje, akupunktura ima sama u sebi, jer je to zaokružen i potpuno uređen sistem. Spoznaja tog sistema je ključna za delotvornu primenu akupunkture. U taj drevni sistem ne može se ubaciti savremena medicinska misao, ali bi svakom današnjem lekaru pogled na pacijenta iz ugla tradicionalne medicine, puno doprineo u uspešnom lečenju pacijenata.

Da li je akupunktura sigurna?

Kada se primenjuje od strane licenciranog lekara i lekara sa iskustvom u ovoj oblasti, akupunktura je vrlo siguran oblik terapije, bez neželjenih efekata. Za tretmane se koriste sterilne igle za akupunkturu za jednokratnu upotrebu, koje se u ordinaciji AKUPRAKSA nabavljaju od zvaničnih distributera u Srbiji.

Šta akupunktura može da leči?

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji akupunktura se pokazala efikasnom u lečenju najrazličitijih medicinskih stanja, u rasponu od problema sa bolom, zavisnosti, pa do emocionalnih poremećaja. Da biste se bolje upoznali sa stanjima koja se najčešće leče akupunkturom, pogledajte stranicu Iskustva u lečenju >>>

Da li akupunktura boli?

kineska akupunktura - akupunktura beograd - Ordinacija Akupraksa - akupresura - akupunktura iskustva - akupunktura forum

Za većinu ljudi akupunktura uzrokuje minimalan bol ili ne uzorkuje nikakav bol. Igle koje se koriste tokom akupunkture su vrlo fine i nisu poput igala koje se koriste za davanje inekcija. Pacijent može osetiti blagi ubod sličan ubodu komaraca pri prvom stavljanju igle. Ponekad, na mestu gde je igla ubodena mogu se javiti trnci, tup bol ili topli osećaj. Ovo je željeni osećaj i ne bi trebalo da bude neugodan. Često se tokom akupunkturnog tretmana pacijent oseća opušteno, do te mere da i zaspi. Nakon tretmana kod pacijenata obično se javlja osećaj povećane energičnosti.

Koliko je terapija potrebno?

Najčešće se savetuje serija od 10 terapija, ali je pristup uvek individualan. Nakon pregleda i uvida u medicinsku dokumentaciju, u zavisnosti od stanja pacijenta određuje se broj terapija. Tretman traje 30 minuta.

Šta je akupresura?

Akupresura je metoda tradicionalne kineske medicine pritiskanja prstima ili pomagalima u određene (akupresurne) tačke na telu u cilju pružanja pomoći sebi ili drugim osobama.

Tehnika akupresure je po svom kvalitetu i uspešnosti odmah iza akupunkture, a od nje se razlikuje po tome što se akupresura izvodi bez ubadanja igala na mnogo manjem broju akupunkturnih tačaka. Tačke koje se koriste pri terapiji pritiskanjem su veoma brojne, među kojima su neke iste kao i akupunkturne tačke.

akupunktura – akupunkturne tačke – akupresura